Mniszek Lekarski Korzeń
Description
Mniszek lekarski, powszechnie znany również jako mlecz, jest często spotykany na trawnikach, łąkach i pastwiskach, gdzie w kwietniu i maju rozkwita intensywnym, żółtym kolorem. Choć często uważany jest przez właścicieli działek i rolników za uporczywy chwast, dla ludzi chorych jest cenną rośliną ze względu na jej właściwości lecznicze, które znajdują się zarówno w korzeniu, ziołach, jak i kwiatach. Korzeń mniszka lekarskiego jest bogaty w minerały, takie jak żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez, oraz witaminy C i A.
Według dostępnych źródeł, korzeń mniszka lekarskiego posiada następujące właściwości lecznicze:
- Jest polecany przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby oraz pomaga osobom z cukrzycą w regulacji poziomu cukru we krwi.
- Oczyszcza wątrobę i wspomaga leczenie chorób alergicznych.
- Ułatwia trawienie i działa żółciopędnie, odtruwająco oraz moczopędnie.
- Wspomaga leczenie dny moczanowej, reumatyzmu oraz pomaga w rozpuszczaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym i nerkach.
- Jest zalecany w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia organizmu oraz poprawy pracy układu trawiennego i przyswajania magnezu.
- Posiada właściwości prebiotyczne i jest polecany w leczeniu niedokrwistości, białaczki oraz chorób nowotworowych.
- Jest polecany przy ogólnym osłabieniu organizmu.
Aby przygotować odwar z korzenia mniszka lekarskiego, należy dwie łyżki rozkruszonych korzeni zalać pół litra wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po wystygnięciu należy odcedzić. Tak przygotowany odwar zaleca się spożywać dwa lub trzy razy dziennie przed posiłkami jako środek wspomagający trawienie, żółciopędny, odtruwający i moczopędny.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z dostępnych źródeł internetowych i literatury ogólnodostępnej.
Reviews
There are no reviews yet.