Kurkuma Mielona
Description
Kurkuma mielona, zwana również ostryżem, szafranicą lub żółcią, pochodzi z obszarów południowej Azji. Obecnie najczęściej uprawiana jest w rejonach Wschodnich Indii, Chin, Japonii, Jawy i Ameryki Środkowej. Jej korzenie, przypominające imbir, są podziemnym kłączem. Jest popularna jako przyprawa dodawana do słodkich dań, nadając im charakterystyczny, lekko cierpki smak. Kurkuma jest również stosowana do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych. W kuchni używa się jej do przyprawiania dań z drobiu, jasnych i ostrych sosów, jajek sadzonych, omletów, krabów oraz sałatek. Doskonale komponuje się z innymi przyprawami kuchni orientalnej.
Wartości odżywcze produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1482 kJ / 354 kcal
- Tłuszcz: 9,9 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,1 g
- Węglowodany: 64,9 g
- W tym cukry: 3,2 g
- Błonnik: 7,8 g
- Białko: 21,1 g
- Sól: 0,1 g (Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.)
Opakowanie zawiera 1 kg mielonej kurkumy.
Składniki: Kurkuma mielona
Sposób przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacje dodatkowe: W zakładzie pakowane są również migdały, różne orzechy, sezam, soja oraz produkty zawierające gluten. Mimo starań, produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Reviews
There are no reviews yet.