Pięciornik Kurze Ziele Kłącze
Description
Pięciornik, zwany potocznie kurzym zielem, to wieloletnia roślina o wysokości sięgającej do 30 cm, często spotykana w polskich lasach, zaroślach, na łąkach i torfowiskach. Nazwa “kurzy ślad” odnosi się do charakterystycznego kształtu liści, które przypominają “kurzą stopkę”, składające się z trzech listków i dwóch dużych przylistków, nadając roślinie charakterystyczny wygląd. Kwiaty pięciornika mają cztery żółte płatki, z każdym z nich wystającą czerwoną plamką.
Kłącze pięciornika jest bogate w garbniki (14-20%, głównie katechinowe), fenolokwasy, flobafeny, tormentol (ok. 1%), olejek eteryczny, żywicę, skrobię, szczawian wapnia, czerwień tormentilową (flobafen) oraz fitosterole i glikozydy fenolowe.
Według literatury, kurze ziele wykazuje działanie łagodzące w przypadku różnych dolegliwości, takich jak:
- nieżyt przewodu pokarmowego z biegunką i nudnościami,
- choroba wrzodowa,
- zespół jelita drażliwego,
- stany zapalne żołądka i jelit,
- hemoroidy, świąd odbytu,
- stany zapalne dziąseł, paradontoza, zajady, bolesne nadżerki w jamie ustnej,
- zapalenie gardła (stosowane doustnie lub jako płukanka),
- stany zapalne układu płciowego (stosowane zewnętrznie),
- trudno gojące się rany (stosowane zewnętrznie),
- zapalenie spojówek i powiek, nadmierne łzawienie,
- białe upławy.
Do przygotowania odwaru należy zalać łyżkę suszonych, rozdrobnionych kłączy szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie odstawić na 10 minut do naciągnięcia i przecedzić. Odwar ten można pić po 2 stołowe łyżki 2-3 razy dziennie lub stosować do okładów, płukanek i obmywań.
Nalewkę można zrobić, macerując 50 g rozdrobnionych kłączy w 500 ml alkoholu 40% przez 2 tygodnie, po czym przecedzić i przechowywać w lodówce. Nalewkę należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce w przypadku dolegliwości trawiennych, stanów zapalnych żołądka i jelit, biegunek i drobnych krwawień wewnętrznych. Można ją również stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła.
Reviews
There are no reviews yet.