Orzech Włoski Liść
Description
Orzech włoski, rosnący w Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego, jest drzewem liściastym należącym do rodziny orzechowatych. Jest ceniony zarówno ze względu na swoje jadalne nasiona, znane jako orzechy włoskie, jak i ze względu na swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne.
Liście orzecha włoskiego są bogate w garbniki, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminy E, C, B1, B2, B5, K i PP.
Według literatury, liście orzecha włoskiego wykazują silne działanie bakteriobójcze, zwłaszcza wobec gronkowca i paciorkowca, oraz silne właściwości przeciwgrzybicze. Dodatkowo, obniżają poziom cukru we krwi, oczyszczają krew i są stosowane w leczeniu stanów nieżytowych przewodu pokarmowego. Mają także zastosowanie w leczeniu problemów skórnych takich jak egzemy, trądzik, liszaje i żylaki odbytu, oraz w krwawieniach z przewodu pokarmowego. Ponadto, wykorzystywane są w leczeniu krzywicy, cukrzycy, gruźlicy płuc, skazy moczanowej i robaczyc. W medycynie chińskiej są stosowane przy astmie, chorobie beri-beri, impotencji i zaparciach, natomiast w medycynie indyjskiej w reumatyzmie.
Sposób przygotowania naparu z liści orzecha włoskiego polega na zalaniu 2 łyżeczek rozdrobnionych liści 2 szklankami ciepłej wody, ogrzaniu na bardzo małym ogniu do wrzenia, odstawieniu na 5 minut i przecedzeniu. Napar ten należy pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed posiłkami w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.
Napar z liści orzecha włoskiego może być również stosowany do użytku zewnętrznego w postaci okładów, obmywań, irygacji lub kąpieli, przy czym można dodać do niego kwiaty rumianku lub krwawnika.
Reviews
There are no reviews yet.