Dzika Róża Proszek
Description
Dzika róża, należąca do rodziny różowatych, jest powszechnie występującym gatunkiem krzewów na półkuli północnej, głównie w strefach umiarkowanych i ciepłych, ale także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jej stosowanie sięga czasów średniowiecza, gdzie była wykorzystywana w postaci naparów podczas przeziębień, gorączki, chorób wątroby i biegunek. Przypisuje się jej również działanie chłodzące i osuszające, dlatego stosowano okłady na różne rodzaje ran, owrzodzenia i oparzenia. Dzika róża w postaci proszku to zmielona skórka tej rośliny, która może być zażywana łyżeczkami. Posiada ona wyrazisty, kwaśny smak i stanowi naturalne źródło witamin i minerałów.
Według dostępnych informacji literaturowych, sproszkowana dzika róża posiada właściwości, które mogą być wykorzystywane w łagodzeniu następujących dolegliwości:
- Wspomaganie produkcji kolagenu dla utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych, dziąseł, skóry i zębów,
- Wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego,
- Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym poprzez zwalczanie wolnych rodników,
- Redukcja uczucia zmęczenia i znużenia,
- Zwiększenie przyswajania żelaza.
Sposób przygotowania proszku z dzikiej róży obejmuje spożywanie 2–3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkami, popijając obficie płynem. Można go dodawać bezpośrednio do jogurtów lub innych pokarmów. Sugeruje się, aby połknąć proszek z płynem, a następnie popijać go dodatkowym płynem, aby zmiękczyć go w ustach przed połknięciem.
Informacje te zostały oparte na danych dostępnych w internecie i literaturze ogólnodostępnej.
Reviews
There are no reviews yet.