Berberys Owoc
Description
Berberys to krzew osiągający wysokość od 1,5 do 2,5 metra. Charakteryzuje się drobnymi liśćmi rozmieszczonymi w okółkach, które są jajowate i mają ostro piłkowane brzegi. Kwiaty berberysu są żółte, pachnące i zebrane w grona o długości około 4,5 cm. Owoce berberysu to czerwone jagody o wymiarach około 8 mm długości i 5 mm szerokości. Zawierają one cukry, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne oraz dużą ilość witaminy C. Ze względu na ich kwaśny smak, są nazywane również polską cytryną.
Według literatury, owoce berberysu mają właściwości, które znane były jako pomocne w łagodzeniu różnych dolegliwości:
- Regulują ciśnienie krwi.
- Działają przeciwkrwotocznie.
- Wspomagają pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Relaksują mięśnie gładkie układu pokarmowego.
- Łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego.
- Poprawiają trawienie i wzmacniają odporność organizmu.
- Delikatnie zwiększają krzepliwość krwi.
- Pomagają w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych.
- Wykazują działanie antynowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych.
- Łagodzą stany zapalne stawów i spojówek.
- Zapobiegają powstawaniu kamieni w wątrobie i nerkach.
- Pomagają w schorzeniach dróg moczowych, w tym w skazie moczanowej.
- Regulują przemianę materii i poprawiają apetyt, szczególnie u osób starszych.
Sposób przygotowania naparu z suszonych owoców berberysu: Do szklanki należy wsypać łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu i zalać je wrzątkiem. Następnie należy przykryć i pozostawić do zaparzenia przez około 15 minut, a na końcu przecedzić.
Przepis na nalewkę z berberysu: Do 0,5 kg suszonych owoców berberysu należy dodać 0,5 kg cukru, laskę wanilii, kawałek suszonego kłącza imbiru i 1 litr wódki (50%). Następnie wszystko umieścić w słoiku, szczelnie zamknąć i przechowywać przez dwa tygodnie w miejscu nasłonecznionym. Po tym czasie dodać do nalewki 100 gramów cukru, odczekać aż się rozpuści, przefiltrować nalewkę przez bibułę, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Nalewkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, gotową do spożycia po 6 miesiącach.
Reviews
There are no reviews yet.