Bylica Boże Drzewko
Description
Bylica Boże drzewko, roślina o silnym aromacie i gorzkim smaku, rośnie jako wieloletnie zioło osiągające wysokość do 1 metra. Charakteryzuje się drzewiastymi łodygami, srebrno-zielonymi pierzastymi liśćmi i żółtymi kwiatami. Surowcem zielarskim jest ziele bylicy Bożego drzewka, które zbiera się na początku kwitnienia roślin, ścinając całe niezdrewniałe, zielone pędy.
Bylica Boże drzewko zawiera szereg cennych substancji, takich jak olejek eteryczny, związki kumarynowe, żywice, kwasy organiczne (w tym kwas kawowy), garbniki, gorycze, sole mineralne oraz niewielkie ilości prowitaminy A i witaminy C.
Według literatury, korzeń bylicy Bożego drzewka posiada właściwości łagodzące następujące dolegliwości:
- wspiera działanie wątroby, zwłaszcza w przypadku niewydolności, stłuszczenia, stanów zapalnych i marskości,
- działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie,
- wspomaga pracę żołądka i jelit poprzez zwiększenie produkcji kwasów i soków trawiennych,
- ma właściwości oczyszczające i bakteriobójcze,
- skutecznie zwalcza pasożyty jelitowe, takie jak glisty i owsiki,
- stosowany jest w leczeniu owrzodzeń żołądka i jelit, biegunek oraz lekkich krwawień,
- działa kojąco na skórę, stosowany w przemywaniu ran i okładach.
Sposoby przygotowania:
- Napar: 1 łyżkę ziela zalewa się 2 szklankami gorącej wody, parzy przez 5-20 minut, odstawia na 10 minut, a następnie przecedza. Napar ten pijemy 2-3 razy dziennie przed jedzeniem w ilości 1/3 szklanki.
- Nalewka: 50 g ziela zalewa się szklanką 70% alkoholu i pozostawia na 2 tygodnie, a następnie odcedza i przechowuje w butelce z ciemnego szkła. Przyjmuje się ją po 15-20 kropli w kieliszku wody pół godziny przed posiłkiem 2-3 razy dziennie.
- Mieszanka żółciopędna: Zmieszaj 50 g ziela bylicy Bożego drzewka z innymi ziołami i przygotuj napar, który pijesz 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury i internetu.
Reviews
There are no reviews yet.