Chmiel Szyszka
Description
Chmiel zwyczajny ma swoje korzenie w Azji i jest wieloletnią byliną dwupienną, należącą do rodziny Konopiowatych. W warunkach naturalnych rośnie w wilgotnych zaroślach, lasach liściastych, przy płotach oraz przydrożach.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się szyszki chmielu, czyli owocostany żeńskie. Składają się one z lotnego olejku, żywic, flawonoidów i garbników. Skład olejku może się różnić w zależności od pochodzenia surowca, ale głównymi składnikami są terpeny i seskwiterpeny, takie jak mircen, farnezen, humulen, związki siarki oraz beta-kariofilen. Żywica zawiera głównie kwasy goryczowe, takie jak humulon i lupulon, wraz z pochodnymi. W frakcji flawonoidowej występują głównie ksantohumnol oraz pochodne kwercetyny i kemferolu.
Według literatury szyszki chmielu posiadają następujące właściwości:
- działają uspokajająco i nasennie,
- mają działanie oczyszczające i moczopędne,
- pobudzają łaknienie i zwiększają wydzielanie soków trawiennych,
- pomagają przy nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęciach i odbijaniu,
- łagodzą układ nerwowy i obniżają ciśnienie krwi,
- wykazują silne działanie bakteriobójcze,
- regulują popęd płciowy.
Sposoby przygotowania herbaty chmielowej i odwaru: Herbatę chmielową przygotowujemy poprzez zalanie łyżki szyszek chmielowych szklanką zimnej wody, którą następnie powoli podgrzewamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie odstawiamy na 15 minut, przecedzamy, dosładzamy łyżeczką miodu lipowego lub akacjowego i pijemy ciepłą herbatkę przed snem.
Odwar z szyszek chmielowych przygotowujemy poprzez gotowanie 2-3 garści suszu na 2-3 litry wody pod przykryciem przez 5-7 minut. Następnie dodajemy go do kąpieli, co przynosi ulgę reumatykom.
Reviews
There are no reviews yet.