Cytryna Skórka Suszona
Description
Cytryna zwyczajna, pochodząca pierwotnie z południowych Chin, obecnie nie rośnie dziko tam, lecz jest szeroko uprawiana w krajach śródziemnomorskich w Europie oraz w Stanach Zjednoczonych. Jej owoce są znane ze swojej bogatej zawartości witaminy C, co czyni je cenionymi ze względu na ich lecznicze właściwości, szczególnie w zapobieganiu szkorbutowi, co odkryto już w XVIII wieku. Cytryny są powszechnie wykorzystywane głównie w kuchni ze względu na ich bogactwo witamin i mikroelementów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo i sód, oraz witaminy A, E, B1, B2, B3, B6, C i P (rutyna). Zawierają również pektyny, bioflawonoidy, kumaryny i znaczne ilości olejków eterycznych, w tym do 70% limonenu.
Według dostępnej literatury, owoce cytryny mają następujące właściwości:
- Ekstrakt z cytryny był zalecany jako środek łagodzący objawy zatruć pokarmowych oraz w problemach z wątrobą i wydzielaniem żółci.
- Skórka cytryny posiada potwierdzone działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające.
- Pomaga w walce z przeziębieniem i grypą oraz ułatwia pokonanie zapaleń górnych dróg oddechowych.
- Wspomaga działanie leków obniżających ciśnienie krwi i pomaga w obniżaniu poziomu “złego” cholesterolu.
- Łagodzi zaparcia, przeciwdziała rozwojowi cukrzycy, przyspiesza trawienie i wspomaga proces odchudzania.
Sposób przygotowania:
- Skórkę cytryny można wykorzystać do przygotowywania różnego rodzaju słodkich wypieków, dodając im lekko kwaskową nutę.
- Może być dodawana do ciast, kremów, musów, lukrów i koktajli owocowych.
- Dodana do domowych przetworów, działa jak naturalny konserwant i zapobiega rozwojowi grzybów i pleśni.
- Nadaje smak sokom, kompotom i alkoholowym nalewkom.
Informacje te zostały zaczerpnięte z dostępnej literatury i źródeł internetowych.
Reviews
There are no reviews yet.