Głóg Owoc Sproszkowany
Description
Proszek z sproszkowanego owocu głogu został uzyskany za pomocą innowacyjnej metody suszenia w niskich temperaturach, jednocześnie przeprowadzając proces mikronizacji. W przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia z wytłoków, ta technika umożliwiła zachowanie wysokiej wartości odżywczej oraz wszystkich substancji bioaktywnych, polifenoli, witamin oraz makro- i mikroelementów. Proszek ten charakteryzuje się rozerwanymi w dużym stopniu ścianami komórkowymi, co ułatwia wchłanianie substancji aktywnych przez organizm. Wystarczy go spożyć, a nasz układ pokarmowy poradzi sobie z nimi bez problemu.
Zmielone zioła mają rozerwane ściany komórkowe w około 50%, co sprawia, że nawet całe komórki łatwo pęcznieją w żołądku i szybko ulegają rozerwaniu pod wpływem wody. Ponadto, dzięki temu rodzajowi przetworzenia, łatwiej jest zamaskować ewentualnie nieprzyjemny smak. Taka forma zażywania ziół jest znana i stosowana od dawna w medycynie chińskiej.
Owoce głogu, według literatury, posiadają następujące właściwości:
- Działają przeciwmiażdżycowo.
- Wykazują działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca.
- Zwiększają przepływ tlenu i krwi do mięśnia sercowego.
- Wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu.
- Pomagają w leczeniu problemów trawiennych.
- Wspierają organizm podczas przeziębień.
- Zapobiegają niestrawności oraz biegunkom.
Spożywanie owoców głogu jest szczególnie zalecane dla osób borykających się z umiarkowanym nadciśnieniem, uczuciem duszności, zmianami miażdżycowymi, początkowym stanem niewydolności mięśnia sercowego oraz umiarkowanym rzadkoskurczem.
Proszek z sproszkowanego owocu głogu może być wykorzystywany na wiele sposobów, na przykład w smoothie, shake’ach, ziołomiodach, dodawany do jogurtu lub umieszczany w kapsułkach przy użyciu kapsułkarki ręcznej.
Reviews
There are no reviews yet.