Gunpowder Herbata Zielona
Description
Herbata, znana w Chinach jako Zhu cha, charakteryzuje się delikatnością i ciemnym zabarwieniem. Jej liście emanują przyjemnym, gładko trawiastym zapachem. Po zaparzeniu otrzymujemy jasnożółty napar o delikatnym smaku z naturalnymi nutami i lekkim akcentem dymu. Nie brakuje również subtelnej cierpkości, typowej dla wielu wysokiej jakości zielonych herbat. Eksperci zauważają również w herbacie Gunpowder nuty miodu i lekko miedziany posmak. Spróbujcie także zamrożonej herbaty China Gunpowder – doskonale orzeźwia i dodaje energii.
Herbata pochodzi z prowincji Fujian, znanej jako kraj “ośmiu części gór, jednej części wody i jednej części gleby”. Fujian to obszar pagórkowaty we wschodniej części Chin, otoczony górami i otoczony Morzem Południowochińskim. Charakteryzuje się klimatem subtropikalnym, z umiarkowanymi zimami (7-10 °C w styczniu-marcu) i ciepłymi latami (25-35 °C). Ze względu na bliskość wybrzeża, obszar ten otrzymuje duże opady deszczu i wysoką wilgotność.
China Gunpowder jest zbierana pod koniec września. Proces zbierania liści odbywa się ręcznie, a następnie są one delikatnie zwijane w małe granulki lub kulki. Im mniejsze granulki, tym wyższa jakość herbaty. Po zbiorze liście są poddawane procesowi palenia, nadając im charakterystyczny aromat dymu.
Przygotowanie herbaty:
- Temperatura wody: 70-80 °C
- Czas zaparzania: 3 minuty
- Proporcje: 1 łyżeczka na 150-200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Zalej herbatę Gunpowder wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Dodaj dodatkową łyżeczkę herbaty do imbryka.
- Zaparz herbatę przez około 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedź.
Składniki: 100% herbata Gunpowder Opakowanie: 100 g Kraj pochodzenia: Chiny
Reviews
There are no reviews yet.