Imbir Kostka Kandyzowany 200g
Description
Imbir to roślina o bogatej historii i ugruntowanej renomie, szczególnie ze względu na swoje korzystne właściwości. Już od starożytności ceniono jego różnorodne zastosowania.
Charakteryzuje go intensywny smak i aromat, które wynikają z obecności olejków eterycznych, takich jak gingerol, zingeron i citral, oraz żywicy. Imbir kandyzowany to kłącze imbiru gotowane w syropie cukrowym.
W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zachorowalność na grypę i infekcje, imbir kandyzowany odgrywa szczególnie ważną rolę. Doskonale rozgrzewa organizm i łagodzi ból gardła. Stanowi także doskonały dodatek do gorących napojów, takich jak herbata, w chłodne dni.
Zastosowanie:
Imbir kandyzowany doskonale komponuje się z piernikami, kompotami, konfiturami oraz napojami, jak herbata i kawa. Dodatek kostki imbiru kandyzowanego podczas gotowania nadaje charakter niektórym potrawom, deserom i koktajlom.
Jest również pomocny w przypadku choroby lokomocyjnej i doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty lub jako przekąska w chłodne wieczory.
Warto pamiętać, że imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących piersią oraz dzieci do lat dwóch. Nadmiar spożycia imbiru może być szkodliwy.
Składniki:
52% imbiru, cukier trzcinowy, substancja konserwująca E220 (dwutlenek siarki)
Wartości odżywcze (na 100 g):
- Wartość energetyczna: 1549 kJ / 370 kcal
- Tłuszcz: 0,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
- Węglowodany: 89,0 g
- w tym cukry: 7,4 g
- Białko: 0,0 g
- Sól: 0,35 g
Reviews
There are no reviews yet.