Imbir to roślina powszechnie znana i ceniona ze względu na swoje właściwości. Już od starożytności doceniano funkcje tej rośliny.
Jego intensywny smak i aromat wynikają z obecności licznych olejków eterycznych, takich jak gingerol, zingeron i citral, oraz żywicy. Imbir kandyzowany to kłącze imbiru gotowane w słodkim syropie.
Imbir kandyzowany jest szczególnie popularny w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko zachorowań na grypę i infekcje. Doskonale rozgrzewa i łagodzi ból gardła. Jest również doskonałym dodatkiem do gorących napojów, takich jak herbata, w chłodne dni.
Zastosowanie:
Jest doskonałym dodatkiem do pierników, kompotów, konfitur oraz napojów, takich jak herbata i kawa. Kostka imbiru kandyzowanego, używana podczas gotowania, nadaje charakter niektórym potrawom, deserom i koktajlom.
Imbir kandyzowany jest pomocny w chorobie lokomocyjnej i stanowi idealny dodatek do herbaty lub może być spożywany samodzielnie w chłodne wieczory.
Warto zauważyć, że imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz dzieci do lat dwóch. Nadmiar imbiru może być szkodliwy.
Składniki:
52% imbiru, cukier trzcinowy, substancja konserwująca E220 (dwutlenek siarki)
Wartości odżywcze (na 100 g):
- Wartość energetyczna: 1549 kJ / 370 kcal
- Tłuszcz: 0,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
- Węglowodany: 89,0 g
- Białko: 0,0 g
- Sól: 0,35 g
Reviews
There are no reviews yet.