Koniczyna Czerwona Ziele
Description
Koniczyna jest dobrze znana jako roślina pastewna, rosnąca na łąkach i uprawiana na polach, występująca praktycznie wszędzie. Istnieje wiele różnych odmian koniczyny, takich jak biała, czerwona, białoróżowa, długokłosa, drobnogłówkowa, dwukłosa, kasztanowata, łubinowata, łąkowa, żółtobiała, zmienna i złocistożółta. Spośród nich szczególne znaczenie w ziołolecznictwie ma koniczyna czerwona.
Ziele koniczyny bogate jest w aminokwasy, białko, witaminy i sole mineralne, które są łatwo przyswajalne dla organizmu.
Według dostępnej literatury ziele koniczyny czerwonej posiada następujące właściwości lecznicze, które znalazły zastosowanie w łagodzeniu różnych dolegliwości:
- Wykorzystywane w medycynie ludowej w przypadku schorzeń nerek, zapalenia pęcherza, zapalenia oskrzeli i astmy.
- Skuteczne w łagodzeniu problemów skórnych, takich jak trądzik i łuszczyca.
- Wykazują działanie wykrztuśne i łagodzące stany zapalne oskrzeli.
- Posiadają właściwości tonizujące, uspokajające, przeciwzapalne, moczopędne i przeciwskurczowe.
- Działają pobudzająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, co korzystnie wpływa na trawienie.
- Napar z kwiatów koniczyny wzmacnia apetyt, łagodzi zaparcia i jest pomocny w łagodzeniu objawów menopauzy, dzięki zawartości izoflawonoidów o silnych właściwościach estrogenopodobnych.
- Izoflawony zawarte w koniczynie czerwonej mogą łagodzić objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, nadmierna potliwość i zaburzenia snu, bez stymulowania wzrostu tkanki macicznej.
- Ponadto mogą łagodzić nadmierną nerwowość, nastrój depresyjny, zawroty głowy, problemy z koncentracją, bóle stawów, bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, suchość pochwy, ból podczas stosunku płciowego oraz spadek libido.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Aby przygotować napar z ziela koniczyny, należy rozdrobnić 1 łyżkę suchego ziela wraz z kwiatami i zalać je 1 szklanką wrzącej wody. Następnie odstawić na 30-40 minut, przecedzić i pić 2 razy dziennie po 1 szklance.
Reviews
There are no reviews yet.