Migdały Łuskane 500g
Description
Migdałowiec to roślina, która jest uprawiana w obszarze basenu Morza Śródziemnego oraz w Kalifornii. Owoce migdałowca są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako składnik bakalii i dodatek do różnych deserów i ciast. Dodatkowo, często są przetwarzane na marcepan, a z nasion migdałów uzyskuje się także olej migdałowy, który znajduje zastosowanie w kosmetyce jako składnik balsamów i kremów.
Migdały są bogatym źródłem witaminy E i B2. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, podczas gdy witamina B2 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Oprócz tego, migdały są również bogatym źródłem miedzi, manganu, cynku, fosforu i potasu. Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, mangan chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a cynk wpływa korzystnie na zdrowie włosów i paznokci. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, natomiast potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Przeznaczenie: Migdały mogą być spożywane bezpośrednio lub wykorzystywane do różnych przetworów. Przed użyciem należy je oczyścić z łupin. Mogą być używane w całości lub też rozdrobnione. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą część wartości odżywczych, choć zachowują swój smak i kaloryczność. Doskonale nadają się do wykorzystania w ciastach, a także do produkcji marcepanu.
Składniki: 100% migdały łuskane
Wartości odżywcze (na 100g):
- Wartość energetyczna: 2525kJ/ 612 kcal
- Tłuszcz: 54,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,1 g)
- Węglowodany: 5,4 g (w tym cukry: 3,9 g)
- Białko: 19,0 g
- Sól: 0,0 g
Reviews
There are no reviews yet.