Pestki Dyni
Description
Dynia, mimo powszechnego przekonania, jest klasyfikowana jako owoc, a nie warzywo. Należy do rodziny, która obejmuje ponad 700 gatunków owoców, w tym arbuzy, melony, kabaczki i cukinie. Dynia dotarła do Europy w XV wieku na statkach Kolumba, a Europejczycy szybko dostrzegli jej zalety, co zaowocowało rozprzestrzenieniem uprawy tego owocu w niemal wszystkich krajach kontynentu.
Zastosowanie: Pestki dyni mogą być spożywane bezpośrednio lub dodawane jako składnik dań i sałatek. Można je także zmielić i dodać do mleka.
Warunki przechowywania: Należy przechowywać je w suchym i zacienionym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki: 100% pestki dyni łuskane
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna: 2428 kJ/586 kcal
- Tłuszcz: 48 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,7 g
- Węglowodany: 1,5 g
- w tym cukry: 1,3 g
- Białko: 34 g
- Sól: 0,01 g
Reviews
There are no reviews yet.