In stock
Pietruszka Korzeń
Description
Description
Pietruszka zwyczajna, należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w uprawie, jak i dziko. Jest popularnym warzywem w kuchni oraz posiada liczne właściwości lecznicze. Korzeń pietruszki od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Zawiera różne składniki, takie jak flawonoidy, substancje śluzowe, związki cukrowe i sole mineralne. Szczególnie interesujący jest olejek eteryczny, który zawiera substancje psychoaktywne, takie jak apiol i mirystycyna.
Sposób przygotowania naparu z korzenia pietruszki:
- Rozdrobniony korzeń pietruszki (1 łyżka) zalej wrzącą wodą (1 i 1/2 szklanki).
- Zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut.
- Odstaw na 10 minut i przecedź.
- Spożywaj 2-3 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki między posiłkami, aby skorzystać z właściwości moczopędnych, antyseptycznych, wiatropędnych i rozkurczowych.
Informacje te zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury zielarskiej.
Reviews (0)
Reviews
There are no reviews yet.