Teapoz

Zapraszamy do naszej Zielarni w Bobowej w budynku obok przystanku PKS na pierwszym piętrze

In stock

Piołun

Category:
Description

Description

Piołun, ceniona od starożytności roślina, znana jest z pierwszych wieków przed naszą erą ze względu na jej właściwości lecznicze. Później, jako przyprawę, zaczęto stosować bylicę piołunu, a jej gorzki smak wykorzystywano do przyprawiania piwa.

Ostatnie badania wykazały, że liście i ziele piołunu zawierają unikalne związki goryczowe, takie jak absyntyna i artabsyna, nadające mu charakterystyczny gorzki smak, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki oraz bogactwo soli mineralnych, zwłaszcza potasu. Te substancje działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.

Według literatury, ziele piołunu wykazuje właściwości łagodzące następujące dolegliwości:

  • niestrawność,
  • zaburzenia wydzielania żółci,
  • kamica żółciowa,
  • anoreksja,
  • skąpe i bolesne miesiączkowanie,
  • choroby pasożytnicze i grzybicze skóry oraz wewnętrzne,
  • choroby zakaźne,
  • spowolniona przemiana materii,
  • troficzne choroby skóry,
  • zaparcia i atonia jelit.

Do przygotowania nalewki piołunowej (piołunówki) należy 1 część suchego, rozdrobnionego ziela zalać 3-5 częściami alkoholu 40-65%, odstawić na co najmniej 1-2 tygodnie, a następnie przecedzić. Stosować 2-3 razy dziennie po 5 ml lub raz dziennie po 15 ml rano. Można ją również stosować do wcierania w bolesne stawy, kontuzje sportowe, nerwobóle i bóle mięśni.

Intrakt piołunowy można przygotować, umieszczając kilka świeżych, potłuczonych pędów piołunu w butelce i zalewając je gorącym alkoholem 40-60%, a następnie odstawić na 1-4 tygodnie i przefiltrować. Stosować 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Proporcje to 1 część ziela na 3-5 części alkoholu. Można go stosować do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych oraz do wcierania we włosy w przypadku wypadania, łupieżu i zapalenia skóry owłosionej (2 razy w tygodniu).

Napar piołunowy można przygotować, zalewając 1 łyżkę świeżego lub suchego, rozdrobnionego ziela 1 szklanką wrzącej wody, a następnie odstawić na 30 minut i przecedzić. Należy spożywać go w ciągu dnia małymi porcjami.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Piołun”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You're viewing: Piołun
Add to cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close