Podbiał Liść
Description
Podbiał rośnie na obszarach o klimacie umiarkowanym w Europie, Azji, Ameryce oraz w Afryce Północnej. Często można go spotkać przy drogach, na polach, w wilgotnych miejscach, na groblach oraz w lasach na pogorzeliskach. Jest jedną z pierwszych roślin, które zakwita wiosną, pojawiając się już od marca do maja.
W liściach podbiału pospolitego zawarte są różnorodne związki lecznicze, w tym śluz, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne, cukry oraz sole mineralne, z czego najwięcej to sole cynku.
Według dostępnej literatury, liście podbiału posiadają właściwości, które mogą być wykorzystywane do łagodzenia różnych dolegliwości, takich jak przeziębienie, angina, zapalenie błon śluzowych jamy ustnej oraz krtani, suchy kaszel, przewlekłe zapalenie oskrzeli, osłabienie odruchu wykrztuśnego oraz zanikowe suchego nieżytu gardła u palaczy tytoniu i osób w podeszłym wieku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Aby przygotować odwar z liści podbiału, należy zalać 1 łyżkę suszonych liści szklanką wody, gotować przez około 3 minuty, a następnie odstawić na około 15 minut i przecedzić. Odwar można pić 2-3 razy dziennie, między posiłkami.
Reviews
There are no reviews yet.