Rutwica Lekarska Ziele
Description
Rutwica lekarska, należąca do rodziny motylkowatych, preferuje ciepłe, nasłonecznione i wilgotne obszary. Jest odporna na mróz, ale korzystnie rozwija się podczas deszczowej aury, unikając nagłych zmian pogodowych, takich jak naprzemiennie występujące zimno i ciepło.
W składzie rutwicy lekarskiej znajdują się alkaloidy, glikozyd flawonoidowy galuteolina, saponiny, czterocukier stachioza, garbniki, gorycze, sole mineralne i witaminy. Surowiec zawiera około 0,3% galeginu, związek składający się z węgla, wodoru i azotu, oraz olejek eteryczny.
Według literatury, ziele rutwicy lekarskiej wykazuje następujące właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia różnych dolegliwości:
- Stymuluje produkcję mleka podczas laktacji.
- Posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe.
- Wspiera pracę układu trawiennego i działa żółciopędnie.
- Wykazuje działanie moczopędne i reguluje poziom cukru we krwi.
- Znajduje zastosowanie w leczeniu chorób trzustki, problemów trawiennych, zaparć i nadciśnienia tętniczego.
- Pomaga w trawieniu i działa relaksująco podczas kąpieli.
Do przygotowania naparu z rutwicy lekarskiej, należy użyć 4 łyżeczki ziół na 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 minut. Zaleca się picie 3 razy dziennie, 1/3-1/2 szklanki na raz.
Nalewka rutwicowa przygotowuje się przez zalanie pół szklanki suchego ziela 300 ml wódki, pozostawiając do wytrawienia przez 14 dni, a następnie przecedzenie. Dorośli zażywają 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki, a dzieci odpowiednią dawkę zależną od wagi.
Reviews
There are no reviews yet.