Teapoz

Zapraszamy do naszej Zielarni w Bobowej w budynku obok przystanku PKS na pierwszym piętrze

In stock

Skórka Pomarańczy

Category:
Description

Description

Drzewo pomarańczowe wywodzi się z obszarów tropikalnej Azji i obecnie rośnie głównie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Ogrody pomarańczowe są szczególnie liczne w okolicach Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Hiszpanii, oraz w Stanach Zjednoczonych, głównie w Kalifornii i na Florydzie, oraz w Chinach.

Skórka pomarańczowa zawiera bogaty zestaw substancji, w tym olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten i pektyny.

Pomarańcza, według dostępnych źródeł, ma liczne właściwości lecznicze, które można wykorzystać do łagodzenia różnych dolegliwości:

  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm.
  • Dzięki dużej zawartości witamin wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w obronie przed grypą i przeziębieniem.
  • Skutecznie radzi sobie z problemami żołądkowymi, takimi jak wzdęcia, zgaga, wymioty i czkawka, oraz poprawia apetyt i łagodzi nudności.
  • Działając jako naturalny błonnik, chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
  • Skórki pomarańczy pomagają w rozpuszczaniu flegmy oraz łagodzą kaszel i objawy astmy.
  • Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, regulując również perystaltykę jelit i radząc sobie z cholesterolem i triglicerydami.
  • Zalecane są dla osób z otyłością i wysokim poziomem cholesterolu, a zawarta w nich hesperydyna pomaga w walce z nowotworami jelita grubego i osteoporozą.
  • Olejki eteryczne w skórce pomarańczy mają działanie uspokajające i pomagają w zasypianiu.
  • Suszona skórka z pomarańczy może być doskonałym naturalnym peelingiem dla skóry.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Napar – Należy zagotować filiżankę wody i dodać do niej półtorej łyżki startej skórki z pomarańczy. Gotować przez około dziesięć minut, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić na kolejne pięć minut, aby się zaparzył. Można dodać łyżeczkę miodu zimą lub kilka kostek lodu i trochę cynamonu latem, aby się orzeźwić.

Skórka pomarańczy w kuchni – Może być używana jako dodatek do wielu potraw, absorbując wilgoć, na przykład z brązowego cukru. Doskonale sprawdza się w ciastach i słodyczach, dodając im wyjątkowego smaku i korzyści zdrowotnych.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Skórka Pomarańczy”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You're viewing: Skórka Pomarańczy
Add to cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close