Teapoz

Zapraszamy do naszej Zielarni w Bobowej w budynku obok przystanku PKS na pierwszym piętrze

In stock

Anyż Biedrzeniec Ziarno

Category:
Description

Description

 

Anyż biedrzeniec, pochodzący z rodziny selerowatych, to roślina jednoroczna, która pierwotnie wywodzi się z obszaru basenu Morza Śródziemnego. Izraelici i Arabowie również uprawiali tę roślinę w przeszłości. Do Europy trafił dzięki Rzymianom, a być może został szerzej rozpowszechniony w Europie Środkowej przez benedyktynów, którzy często sadzili go w swoich ogrodach klasztornych. Dorasta do około 50 cm wysokości, charakteryzuje się okrągłymi, ząbkowanymi dolnymi liśćmi i pierzastodzielnymi górnymi liśćmi. Kwiaty anyżu, zebrane w baldachy, pojawiają się zazwyczaj w czerwcu i lipcu. Owoce anyżu, znane również jako rozłupnie, są surowcem zielarskim i popularną przyprawą.

Owoce anyżu zawierają około 1,5-3% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest anetol. Dodatkowo, zawierają białka, cukry i tłuszcze.

Według literatury, ziarna anyżu mają właściwości łagodzące różne dolegliwości, takie jak:

  • Choroby dróg oddechowych, takie jak przewlekłe nieżycie gardła i oskrzeli, astma i suchy kaszel.
  • Zaburzenia trawienia, w tym zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia.
  • Dolegliwości związane z wiatropędnością, szczególnie u dzieci.
  • Stymulacja wydzielania mleka u matek karmiących.
  • Leczenie bólów migrenowych w medycynie ludowej.
  • Działa odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty i odstraszająco na owady w przypadku stosowania zewnętrznego.
  • Działa moczopędnie, odświeża oddech i podnosi potencję jako naturalny afrodyzjak.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion anyżu zalej 1 szklanką wrzącego mleka lub wody, przykryj, odstaw na 20-30 minut, przecedź i osłódź do smaku syropem lub miodem. Spożywaj 3 razy dziennie po 100 ml.
  • Nalewka: 1 część rozdrobnionych owoców anyżu na 3-5 części alkoholu 40-70%, wytrawiaj przez 2-3 tygodnie, przecedź. Zażywaj 3-4 razy dziennie po 5 ml w mleku, miodzie lub osłodzonej wodzie.
  • Syrop: Do gotującej się wody (1 litr) dodaj 7 łyżeczek nasion anyżu, gotuj na małym ogniu do wyparowania połowy płynu. Następnie odcedź wywar i dodaj do niego 3 łyżki miodu. Stosuj 2 łyżeczki syropu 2-3 razy dziennie, zarówno w przypadku kaszlu, jak i dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Te informacje zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury oraz z internetu.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Anyż Biedrzeniec Ziarno”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You're viewing: Anyż Biedrzeniec Ziarno
Add to cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close