Bluszczyk Kurdybanek
Description
Bluszczyk kurdybanek, zwany również kumdranem, kondratkiem, bluszczykiem lub kocimordą, posiada różnorodne nazwy w różnych regionach Polski. Jest to roślina o maksymalnej wysokości do 20 cm, choć czasami może osiągnąć nawet 60 cm. Charakteryzuje się kanciastą, miękką i rozgałęzioną łodygą, której długość może dochodzić do metra. Bluszczyk kurdybanek był popularną przyprawą jeszcze przed pojawieniem się bazylii i tymianku, często stosowaną do zup, sosów i mięs. W składzie tej rośliny znajdują się związki sekwiterpenowe i triterpenowe, garbniki, kwas rozmarynowy, kakaowy i ferulowy, a także flawonoidy, olejki eteryczne i substancje goryczkowe.
Według literatury, ziele bluszczyka kurdybanka wykazuje następujące właściwości:
- Stosowane doustnie, pobudza układ trawienny, zwiększa produkcję soków żołądkowych, zaostrza apetyt i reguluje przepływ żółci.
- Posiada działanie moczopędne, reguluje wypróżnienia i wspomaga przemianę materii.
- Dzięki obecności kwasów triterpenowych sprzyja regeneracji błony śluzowej żołądka.
- Skutecznie poprawia drożność dróg oddechowych, ułatwiając odkrztuszanie flegmy.
- Wykazuje działanie bakteriobójcze i może być stosowany do płukania gardła i jamy ustnej.
- Napary z bluszczyka można również stosować zewnętrznie do przemywania ran, podrażnień skóry, trądziku i owrzodzeń, przyspieszając gojenie i odkażając skórę.
- Dzięki właściwościom ściągającym może być pomocny przy zapaleniu pęcherza, biegunce i hemoroidach.
Sposób przygotowania:
- Odwar: Łyżkę ziela wsypać do 200 ml wrzącej wody, gotować pod przykryciem przez 6 minut, odstawić do ochłodzenia na 12 minut i odcedzić. Napój należy spożywać 2-3 razy dziennie przed posiłkami, co poprawia apetyt i trawienie, a odwar można również stosować zewnętrznie.
- Napar: 2 łyżki suszu zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 24 minuty, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 200 ml.
Informacje te zostały zaczerpnięte z dostępnej literatury i Internetu.
Reviews
There are no reviews yet.