Bodziszek Cuchnący Korzeń
Description
Bodziszek, powszechnie występujący w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym także w Polsce, to roślina o wielu odmianach i szerokim zasięgu występowania. Jest znany ze swoich właściwości leczniczych, a zbiór jego zioła przeprowadza się latem. W jego składzie znajdują się różnorodne substancje, takie jak olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, witamina C oraz inne.
Korzeń bodziszka cuchnącego według literatury posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia wielu dolegliwości:
- wspiera funkcjonowanie wątroby, zwłaszcza w przypadku niewydolności, stłuszczenia, stanów zapalnych i marskości,
- działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie,
- stosowany jest przy różnych dolegliwościach skórnych, takich jak bielactwo, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski i trądzik,
- posiada właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwnowotworowe,
- polecany jest również w przypadku schorzeń układu moczowego i dróg oddechowych,
- skutecznie łagodzi bóle stawów i skóry oraz wspomaga leczenie schorzeń reumatycznych.
Aby przygotować napar z korzenia bodziszka, należy zalać 1-2 łyżki rozdrobnionego surowca 1 szklanką wrzącej wody, gotować przez 10 minut, odstawić na 30 minut i przecedzić. Napar ten można pić 2-4 razy dziennie w ilości 50-100 ml, a także stosować do okładów i płukanek.
Wyciąg wodno-alkoholowy z bodziszka można przygotować, zalewając rozdrobniony surowiec alkoholem 40-70% i pozostawiając na 7 dni, a następnie ponownie zalewając go gorącą wodą i gotując przez 10 minut. Połączenie obu wyciągów pozwala na uzyskanie skutecznego środka do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury i internetu.
Reviews
There are no reviews yet.