In stock
Bodziszek Korzeń
Description
Description
Bodziszek, powszechnie występujący krzew, rośnie w różnych regionach świata, w tym w Azji, Afryce Północnej i Europie, także w Polsce. Posiada szeroki zakres odmian, z których niektóre są uprawiane ze względu na ich dekoracyjne walory. Kolekcjonuje się zioło latem. W składzie bodziszka cuchnącego znajduje się olejek eteryczny, garbniki (od 5 do 14%), flawonoidy, kwasy fenolowe, witamina C, kwas jabłkowy i cytrynowy, maltol oraz geraniina.
Korzeń bodziszka cuchnącego, według literatury, posiada właściwości wykorzystywane do łagodzenia następujących dolegliwości:
- Pomaga w przypadkach niewydolności wątroby, jej stłuszczeniu, stanach zapalnych oraz marskości.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
- Zewnętrznie stosowany do leczenia stłuczeń oraz ran skórnych.
- Pomaga w różnych schorzeniach skóry, w tym przy bielactwie, łojotokowym zapaleniu skóry, wypryskach i trądziku.
- Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego i nerek.
- Posiada działanie przeciwbiegunkowe i przeciwnowotworowe.
- Skuteczny w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych.
- Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego i nowotwory przewodu pokarmowego.
- Pomaga w stanach zapalnych oczu i powiek, a także w nadmiernym łzawieniu.
- Okłady z bodziszka stosuje się na oczy, stawy i skórę, co może przynieść ulgę w schorzeniach reumatologicznych i innych dolegliwościach.
- Uśmierza swędzenie odbytu.
Sposób przygotowania:
- Odwar: 1-2 łyżki rozdrobnionego surowca zalewa się 1 szklanką wody i gotuje przez 10 minut, po czym pozostawia na 30 minut, przecedza się i pije 2-4 razy dziennie po 50-100 ml.
- Wyciąg wodno-alkoholowy: rozdrobniony surowiec zalewa się alkoholem (40-70%) i odstawia na 7 dni, następnie zalewa się gorącą wodą, gotuje przez 10 minut, pozostawia na 40 minut, przecedza i łączy oba wyciągi, zażywa się 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki. Stosuje się również do przemywania, płukania i okładów.
Informacje zaczerpnięte z dostępnej literatury i internetu.
Reviews (0)
Reviews
There are no reviews yet.