Czarna Porzeczka Liść
Description
Porzeczka czarna to wyjątkowo bogate źródło witaminy C, gdzie ilość tej substancji może sięgać nawet 50-400 mg w 100 g owoców, w zależności od warunków klimatycznych. W szczególnie słoneczne lato zawartość witaminy C może sięgnąć nawet 2000 mg, co czyni porzeczkę czarną jednym z najbardziej wartościowych źródeł tej witaminy, ustępując jedynie owocom róży i rokitnika pod względem jej stężenia. Obok witaminy C, porzeczka czarna dostarcza także witaminy P oraz witaminy K, a także wiele biopierwiastków. Charakterystyczny aromat jagód i liści czarnej porzeczki zawdzięczany jest w dużej mierze obecności olejków eterycznych.
Według dostępnej literatury, liście czarnej porzeczki wykazują właściwości, które mogą być wykorzystane do łagodzenia następujących dolegliwości:
- Artretyzmu,
- Konwulsyjnego kaszlu,
- Rozwolnienia,
- Reumatyzmu,
- Schorzeń dróg moczowych oraz pęcherza moczowego,
- Nadają się do stosowania jako okłady na rany, wrzody oraz po ukąszeniu owadów,
- Ze względu na obecność związków garbnikowych, działają ściągająco na błonę śluzową jelit oraz żołądka,
- Poprawiają krążenie krwi oraz działają korzystnie na pracę serca,
- Stosowane są również przy owrzodzeniach systemu trawiennego.
Przygotowanie herbaty z czarnej porzeczki jest proste:
- Należy wsypać dużą łyżeczkę sproszkowanych liści porzeczek do szklanki i zalać wrzącą wodą.
- Następnie pozostawić pod nakryciem na około 10 minut.
- Po upływie czasu napar należy przecedzić.
- Napar można pić 2-3 razy dziennie, po jednej szklance.
Informacje te zostały pozyskane z dostępnych źródeł literaturowych oraz internetowych.
Reviews
There are no reviews yet.