Jałowiec to krzew, który osiąga wysokość do 10 metrów i często rośnie na terenach jałowych oraz zakwaszonych, jak również na pastwiskach i nieużytkach. Charakterystyczne dla niego są granatowe owoce, które początkowo są zielone, a dojrzewają w ciągu roku.
Surowcem leczniczym są właśnie te owoce, bogate w olejki lotne, cukry, garbniki, związki żywicowe, kwasy organiczne i flawonoidy. Mają one działanie moczopędne, żółciopędne i są polecane w przypadku zaburzeń trawienia. Olejek jałowcowy stosowany jest także zewnętrznie jako środek odkażający i drażniący.
Według literatury owoce jałowca mają następujące właściwości:
- Działają antyseptycznie i odkażająco w przewodzie pokarmowym.
- Pobudzają produkcję żółci i oczyszczają drogi żółciowe.
- Mają działanie rozkurczające na mięśnie gładkie i pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
- Zwiększają wydzielanie śliny i kwasu mlekowego.
- Pomagają w rozszerzeniu tchawicy i oskrzeli oraz poprawiają wentylację płuc.
- Hamują rozwój bakterii i drożdżaków w układzie oddechowym.
- Zmniejszają wzdęcia i hamują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.
- Regulują wypróżnienia i zwiększają ukrwienie jelit oraz narządów miednicy mniejszej.
- Pobudzają krążenie krwi i nasilają skurcze mięśnia sercowego.
- Mają działanie diuretyczne przeciwobrzękowe, co może być pomocne w niewydolności krążenia i otyłości.
Zaleca się ostrożność w stosowaniu jałowca u kobiet w ciąży oraz u osób z zapaleniem dróg moczowych.
Sposób przygotowania jałowca może obejmować napar lub nalewkę:
- Napar: 1 łyżka owoców na 1 szklankę wrzącego mleka lub wody, spożywać 2-4 razy dziennie po 100 ml.
- Nalewka z owoców jałowca: Rozgniecione jagody jałowca zalać alkoholem i odstawić na półtora miesiąca, następnie dodać miód i pozostawić na dwa tygodnie, po czym przefiltrować.
Jałowiec może być także wykorzystywany w kuchni do nadania potrawom specyficznego aromatu i uwydatnienia smaku mięsa, szczególnie dziczyzny.
Reviews
There are no reviews yet.