Jasnota to bylina przypominająca wyglądem pokrzywę, ale nie powoduje uczucia pieczenia. Inne nazwy tej rośliny to pokrzywa biała, pokrzywa głucha i martwa pokrzywa.
Jej łodygi, kanciaste w kształcie, mogą osiągać wysokość ponad 50 cm, a liście o sercowatym kształcie są ząbkowane na brzegach. Kwiaty jasnoty, dwuwargowe i kremowo-białe, mają około 2 cm długości i rosną na łodygach w okółkach.
W składzie kwiatów jasnoty znajdują się flawonoidy, związki śluzowe, kwas ursolowy, aminy biogenne, kwasy fenolowe oraz sole mineralne, takie jak cynk, krzem, wapń i żelazo.
Według dostępnej literatury jasnota biała posiada następujące właściwości:
- Hamuje krwotoki z dróg rodnych i zwiększa produkcję śluzu.
- Jest skuteczna w łagodzeniu kaszlu i przewlekłych nieżytach oskrzeli, szczególnie u palaczy i osób narażonych na wdychanie pyłów przemysłowych.
- Pomaga w leczeniu upławów, zapaleń szyjki macicy i pochwy oraz w przypadku trądziku młodzieńczego i świądu skóry.
- Może być stosowana również w lekkich biegunkach.
Aby przygotować odwar z jasnoty białej, należy zalać 2 łyżki suszu 1 ½ szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie należy odcedzić i można spożywać odwar w ilości ½-2/3 szklanki.
Odwar z jasnoty można stosować w przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego, wysypek skórnych oraz do płukania jamy ustnej.
Reviews
There are no reviews yet.