Piołun
Description
Piołun to roślina, której wartość doceniana jest od dawna. Pierwsze zapiski dotyczące jej właściwości leczniczych pochodzą z okresu przed naszą erą. W kolejnych wiekach zaczęto wykorzystywać ją także jako przyprawę, głównie ze względu na jej gorzki smak, który nadawał się do dodawania do piwa.
Badania naukowe wykazały, że liście i ziele piołunu zawierają unikalne związki goryczowe, takie jak absyntyna i artabsyna, które nadają roślinie charakterystyczny, bardzo gorzki smak. Oprócz tego zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i bogactwo soli mineralnych, w tym potasu. Te substancje wykazują działanie żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwpasożytnicze.
Ziele piołunu według dostępnych źródeł posiada następujące właściwości lecznicze:
- Leczy niestrawność.
- Pomaga przy zaburzeniach wydzielania żółci.
- Skutecznie działa w przypadku kamicy żółciowej.
- Stosowany jest przy anoreksji.
- Wspiera leczenie skąpego i bolesnego miesiączkowania.
- Wykazuje działanie przeciwpasożytnicze i grzybicze zarówno wewnętrznie, jak i na skórę.
- Wspomaga walkę z chorobami zakaźnymi.
- Przyspiesza przemianę materii.
- Jest skuteczny w leczeniu troficznych chorób skóry.
- Pomaga w przypadku zaparć i atonii jelit.
Do przygotowania nalewki piołunowej, zwanej również piołunówką, należy 1 część suchego, rozdrobnionego ziela zalać 3-5 częściami alkoholu o stężeniu 40-65%. Należy pozostawić to mieszankę na co najmniej 1-2 tygodnie, a następnie przecedzić. Należy zażywać ją 2-3 razy dziennie po 5 ml lub 1 raz dziennie po 15 ml rano. Może być stosowana również do masowania bolących stawów, kontuzji sportowych, nerwobólów i bólów mięśni.
Intraktem piołunowym nazywamy mieszankę kilku świeżych, potłuczonych pędów piołunu zalewanych natychmiast gorącym alkoholem o stężeniu 40-60%. Po odstawieniu na 1-4 tygodnie i przefiltrowaniu można ją zażywać 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Można ją stosować do masowania skóry w celu zwalczania pasożytów skórnych oraz do pielęgnacji włosów w przypadku wypadania, łupieżu i zapalenia skóry owłosionej.
Napar piołunowy przygotowuje się poprzez zalanie 1 łyżki świeżego lub suchego, rozdrobnionego ziela 1 szklanką wrzącej wody, przykrycie i odstawienie na 30 minut, a następnie przecedzenie. Może być spożywany w ciągu dnia w małych porcjach.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z dostępnych źródeł internetowych i literatury ogólnodostępnej.
Reviews
There are no reviews yet.