Teapoz

Zapraszamy do naszej Zielarni w Bobowej w budynku obok przystanku PKS na pierwszym piętrze

In stock

Prawoślaz Korzeń

Category:
Description

Description

Prawoślaz lekarski, także znany jako ślaz lekarski, to wieloletnia roślina należąca do rodziny ślazowatych. Zazwyczaj osiąga wysokość około 150 cm i charakteryzuje się miękkimi, szarymi włoskami pokrywającymi całą roślinę. Jej liście są dużych rozmiarów, karbowane na brzegach, przypominające liście klonu. Najczęściej wykorzystywaną częścią prawoślazu przez zielarzy jest korzeń.

W składzie korzenia prawoślazu znajdują się głównie węglowodany, w tym śluz stanowiący od 10% do 20% jego składu, a także kwaśne galakturonoramnany, glukany i arabinogalaktany. Dodatkowo, zawiera pektyny, skrobię, sacharazę, związki flawonoidowe, kumaryny, asparginę, fenolokwasy, związki mineralne, betainę oraz niewielkie ilości fitosteroli.

Korzeń prawoślazu lekarskiego posiada szereg właściwości leczniczych, które były wykorzystywane do łagodzenia różnych dolegliwości. Działa zmiękczająco i osłaniająco, wspomagając gojenie się wykwitów skórnych, owrzodzeń nóg i ran. Śluzy zawarte w prawoślazie chronią błonę śluzową żołądka przed działaniem drażniących czynników. Stosowany jest przy chorobie wrzodowej dwunastnicy oraz jako składnik syropów na kaszel. Pomaga również w zapaleniu krtani, oskrzeli, anginach i zapaleniach jamy ustnej. Zewnętrznie stosowany zmiękcza naskórek i działa osłaniająco.

Ponadto, prawoślaz lekarski wykazuje średnie właściwości przeczyszczające i jest pomocny w problemach związanych z jelitami oraz przy zapaleniu pęcherza moczowego i częstym oddawaniu moczu.

Metoda przygotowania odwaru z korzenia prawoślazu polega na zalaniu 1 łyżki sproszkowanych suszonych korzeni szklanką wody i odstawieniu na godzinę, a następnie zagotowaniu i przecedzeniu. Zaleca się picie odwaru 2-3 razy dziennie jako osłonki dla żołądka. W kuchni prawoślaz był wykorzystywany w średniowieczu w dań kuchni egipskiej, greckiej, chińskiej, syryjskiej i rzymskiej. Po ugotowaniu i usmażeniu z cebulą na maśle, korzeń prawoślazu był uważany za wyśmienite danie.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Prawoślaz Korzeń”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You're viewing: Prawoślaz Korzeń
Add to cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close