Tasznik Ziele
Description
Tasznik pospolity wytwarza na wiosnę liście w formie rozety, a jego prosta łodyga osiąga do 50 cm długości. Ma drobne, białe kwiaty, zebrane na szczycie, które po przekwitnięciu tworzą sercowate owoce. Zbiera się jego ziele w kwietniu-maju.
Surowcem zielarskim jest właśnie ziele tasznika. Zawiera różnorodne substancje, w tym cholinę, acetylocholinę, histaminę, garbniki, flawonoidy, sole potasowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz witaminę C.
Tasznik – według literatury jego ziele ma właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia różnych dolegliwości:
- reguluje przemianę materii,
- działa przeciwkrwotocznie,
- pobudza procesy wydzielania potu,
- działa moczopędnie,
- poprawia krążenie krwi,
- polecany jest w okresie klimakterium,
- stosuje się go przy wysokim i niskim ciśnieniu krwi,
- jest pomocny przy dolegliwościach mięśni szkieletowych.
Napar z ziela tasznika przygotowuje się poprzez zalanie 1 łyżeczki rozdrobnionego suszu 1 szklanką wrzącej wody i parzenie pod przykryciem przez 15-20 minut, po czym należy przecedzić i w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Jest to skuteczny środek przeciwkrwotoczny, zalecany w przypadku krwawień z płuc, przewodu pokarmowego, biegunek krwawych i obfitych krwawień menstruacyjnych.
Macerat przygotowuje się przez zalanie 1 łyżki ziela tasznika szklanką letniej przegotowanej wody, pozostawiając na 5 godzin, a następnie przecedzając. Zaleca się spożywanie maceratu 3-5 razy dziennie po szklance.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury oraz z internetu.
Reviews
There are no reviews yet.