Teapoz

Zapraszamy do naszej Zielarni w Bobowej w budynku obok przystanku PKS na pierwszym piętrze

In stock

Wierzba Biała Kora

Category:
Description

Description

Wierzba biała, zwana również wierzbą srebrną lub wierzbą pospolitą, to gatunek drzewa liściastego z rodziny wierzbowatych, znany naukowo jako Salix alba. Szacuje się, że na całym świecie występuje około 3000 różnych gatunków drzew i krzewów należących do rodziny wierzbowatych, rosnących na rozległych obszarach obu półkul.

Badania współczesnej nauki potwierdzają działanie przeciwgorączkowe i ściągające kory wierzby białej. Zawiera ona wiele glikozydów salicylowych, takich jak salicyna, salikortyna i salirepozyd, a także garbniki, żywice i flawonoidy. Istotną rolę odgrywają także glikozydy fenolowe, szczególnie salicyna, która w organizmie przekształca się w kwas salicylowy.

Według literatury kora wierzby białej posiada właściwości łagodzące różne dolegliwości, takie jak:

  • Leczenie schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, zwalczanie gorączki i biegunek za pomocą wywaru z kory wierzby.
  • Pomoc w łagodzeniu bezsenności i nerwobólów.
  • Zastosowanie w infekcjach górnych dróg oddechowych, gorączce, bólach głowy i mięśni.
  • Porównanie kory wierzby do syntetycznej aspiryny jako bezpieczniejszego środka.
  • Działanie przeciwzapalne, łagodzenie dolegliwości bólowych.
  • Hamowanie wytwarzania prostaglandyn, co przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych w stawach i mięśniach, co może być pomocne w przypadku schorzeń reumatologicznych.
  • Działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe.
  • Pomoc w przypadku nieżytów jelit, biegunek, bezsenności i nerwobólów oraz przyspieszenie gojenia się ran i ich odkażanie.

Sposób przygotowania wywaru z kory wierzby polega na zalaniu 1 łyżki kory szklanką wody i gotowaniu mieszanki przez około 5 minut. Zaleca się spożywanie 2-3 porcji dziennie w przypadku przeziębienia, bólów kostnych i zaburzeń żołądkowych lub przy nadmiernej potliwości. Odwary z kory mogą być również używane do kąpieli w przypadku nadmiernej potliwości nóg.

Herbatę z wierzby przygotowuje się przez gotowanie 1-2 grama kory przez 10 minut w 200 ml wody. Można pić 5 lub więcej szklanek naparu dziennie.

Informacje te zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury zielarskiej.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Wierzba Biała Kora”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You're viewing: Wierzba Biała Kora
Add to cart
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Shopping cart close