Anyż Biedrzeniec Ziarno
Description
Anyż biedrzeniec, pochodzący z rodziny selerowatych, to roślina jednoroczna, która pierwotnie wywodzi się z obszaru basenu Morza Śródziemnego. Izraelici i Arabowie również uprawiali tę roślinę w przeszłości. Do Europy trafił dzięki Rzymianom, a być może został szerzej rozpowszechniony w Europie Środkowej przez benedyktynów, którzy często sadzili go w swoich ogrodach klasztornych. Dorasta do około 50 cm wysokości, charakteryzuje się okrągłymi, ząbkowanymi dolnymi liśćmi i pierzastodzielnymi górnymi liśćmi. Kwiaty anyżu, zebrane w baldachy, pojawiają się zazwyczaj w czerwcu i lipcu. Owoce anyżu, znane również jako rozłupnie, są surowcem zielarskim i popularną przyprawą.
Owoce anyżu zawierają około 1,5-3% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest anetol. Dodatkowo, zawierają białka, cukry i tłuszcze.
Według literatury, ziarna anyżu mają właściwości łagodzące różne dolegliwości, takie jak:
- Choroby dróg oddechowych, takie jak przewlekłe nieżycie gardła i oskrzeli, astma i suchy kaszel.
- Zaburzenia trawienia, w tym zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia.
- Dolegliwości związane z wiatropędnością, szczególnie u dzieci.
- Stymulacja wydzielania mleka u matek karmiących.
- Leczenie bólów migrenowych w medycynie ludowej.
- Działa odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty i odstraszająco na owady w przypadku stosowania zewnętrznego.
- Działa moczopędnie, odświeża oddech i podnosi potencję jako naturalny afrodyzjak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion anyżu zalej 1 szklanką wrzącego mleka lub wody, przykryj, odstaw na 20-30 minut, przecedź i osłódź do smaku syropem lub miodem. Spożywaj 3 razy dziennie po 100 ml.
- Nalewka: 1 część rozdrobnionych owoców anyżu na 3-5 części alkoholu 40-70%, wytrawiaj przez 2-3 tygodnie, przecedź. Zażywaj 3-4 razy dziennie po 5 ml w mleku, miodzie lub osłodzonej wodzie.
- Syrop: Do gotującej się wody (1 litr) dodaj 7 łyżeczek nasion anyżu, gotuj na małym ogniu do wyparowania połowy płynu. Następnie odcedź wywar i dodaj do niego 3 łyżki miodu. Stosuj 2 łyżeczki syropu 2-3 razy dziennie, zarówno w przypadku kaszlu, jak i dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Te informacje zostały zaczerpnięte z ogólnodostępnej literatury oraz z internetu.
Reviews
There are no reviews yet.